Henrik´s Blog

Kvarnbrev - Myllykirjeitä - Letters from a mill

Name:
Location: Finland

Wednesday, May 10, 2006

Kokkola - Pietarsaari talousalue

Kokkola – Pietarsaari ympäristökuntineen muodostavat yhtenäisen vahvan talous-, pendelöinti- ja työssäkäyntialueen joka lukeutuu Suomen 10 vahvimpien joukkoon. Mutta alue jakautuu kahteen maakuntaan, kahteen suuralueeseen, kolmeen seutukuntaan ja tukialueeseen ja tämän lisäksi aluetta halkaisee kieliraja.

Alueen kehittämisen kannalta olennaisten prosessien käynnistäminen ja ylläpitäminen onkin alueen suuria haasteita. Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialue ylittää maakuntarajan sisällyttäen myös Pietarsaaren. Järjestö edustaa täten niitä yhdistäviä voimia jolla hallinnollisesti hajanaista aluetta pidetään kasassa.

Perinteisen edunvalvonnan lisäksi järjestö on täten katsonut tehtäväkseen toimia myös aloitteellisesti tässä ympäristössä. Alueella on toimiala- ja osaamiskeskittymiä kuten esim. vene, mekaaninen puu, turkistarhaus, metallin erikoisosaaminen, kemianteollisuus, maatalouden perustuotantoa, elintarviketeollisuutta ja bioenergia jotka maakunnallisesti tai seutukunnallisesti eivät välttämättä muodosta kriittistä massa mutta joilla yhteenlaskettuna on jo kansainvälistäkin vaikuttavuutta. Alueella on vahvoja brandeja ja kärkiyrityksiä jotka voisivat toimia vetureina laajemminkin. Kaksikielisyys näkyy yritysten kansainvälistymisasteessa ja alueen pitkissä kauppaperinteissä.

Keski-Pohjanmaan yrittäjät ovat omalta osaltaan vaikuttamassa tähän alueen perusrakenteeseen ja näihin elinkeinoelämän prosesseihin. Järjestön toimesta on tehty syvällisiä toimialakohtaisia selvityksiä jotka antavat kehittämiselle tarvittavaa tietopohja ja joidenka varaan on sittemmin rakennettu tarvittavia tukitoimia. Järjestö on aluekehityksen keskeinen toimija.

Järjestön haasteita on nyt kuntien palvelurakenneuudistuksen pyörteissä katsoa että tämä myönteinen alueellinen kehitysprosessi jatkuu. Alue on perinteiltään ja yrittäjyysmyönteinen ja vahvasti kansainvälistynyt, tähän on hyvä rakentaa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home