Henrik´s Blog

Kvarnbrev - Myllykirjeitä - Letters from a mill

Name:
Location: Finland

Monday, September 11, 2006

YT-lakiehdotus

Pk-yrityksiä ollaan taas kerran tekemässä maksumiehiksi suurempien möhläyksistä. Kohua herättäneiden tehtaitten sulkemisten, mittavien irtisanomisten ja lomautusten seurauksena asetettiin yt-lakikomitea, joka nyt kahden vuoden istumisen jälkeen, ennen kesälomia jätti mietintönsä yhteistoimintalain uudistamiseksi. Suomen Yrittäjät ovat jättäneet asiasta hyvin perustellun eriävän mielipiteensä. Vastuu on nyt eduskunnalla.

Kaikki selvitykset osoittavat, että pk-yritykset lisäävät työpaikkojaan ja että viihtyvyys ja vaikuttamisen mahdollisuus sekä tiedonkulku ovat suuryrityksiä parempaa. Nyt lakiesityksen perusteella mikään ei olennaisesti muutu suuryritysten osalta, paitsi että alihankinnan mahdollisuus vaikeutuu, mikä sekin kohdistuu pk-yrityksiin.

Pk-yritysten osalta taas tapahtuu ratkaisevia rasitteitten lisäystä. Yt-lain velvoitteet siirtyvät nyt 30 hengen yrityksistä 20-hengen yrityksiin, kaikkine byrokratioineen ja menettelytapasääntöineen, SAK vaati jopa 10 hengen yritykset lain piiriin. Lisäksi sääntöjen rikkominen tai laiminlyönti voi johtaa todella tuntuviin , jotka helposti asettaa yrityksen toiminnan jatkuvuuden vaakalaudalle. Lain piiriin tulevat yritykset joutuvat muodostamaan työryhmiä, pitämään kokouksia, tuottamaan pöytäkirjoja laatimaan selvityksiä ja suunnitelmia jopa puolivuosittain, sekä tiedottamaan joukon uusia liiketoimintaan liittyviä asioita uhkasakon uhalla. Lisäksi laki tuo luottamusmiesjärjestelmän siihen liittyvine muine velvoitteineen näihin pk-yrityksiin.

Signaalit ovat täysin vääriä ja jyrkästi ristiriidassa yleisten työllistämispyrkimysten ja yrittäjyyden lisäämisen ja helpottamisen liturgian kanssa. Ironista on myös, että Ay-liike on vapauttanut itsensä näistä työnantajavelvoitteista tässä esityksessä. Esityksen mukaan lakia ei myöskään sovellettaisi julkiseen hallintoon, joka ei mitenkään ole esiintynyt edukseen työnantajana.

Ympäröivä maailma menee globaaliin suuntaan, mikä edellyttää joustoja ja reagointikykyä muuttuvissa olosuhteissa, mutta lakiesitys kaivautuu poteroihin puolustamaan saavutettuja etuja. Hälyttävintä on kuitenkin alihankinnan tuominen yt-lain soveltamisen piiriin, eli sen tarpeellisuuden pohtimista yrityksen yt-elimissä, ennen kuin tavaraa tai palveluja voitaisiin hankkia alihankintana. Tämä hidastaisi ratkaisevalla yritysten kehitysprosesseja ja heikentäisi kilpailukykyä, koska huippuosaamisen- ja teknologian käyttömahdollisuus vaikeutuisi. Kaikkea ei nykyisessä teollisuusympäristössä voi tehdä itse kuten ruukkien aikaan, vaan toiminta tapahtuu klustereissa ja verkostoissa, missä vain kilpailukykyiset rakenteet pärjäävät.

Emme halua paluuta 50-luvun vastakkaisasetteluun, emme halua takaisin jo haudattua suunnitelma taloutta. Muutoksiin ja parannuksiin olemme kyllä valmiita, mutta perehdyttäköön sitten pk-yrittäjän arkeen ja kuunneltakoon myös hänenkin ehdotuksiaan.

Hyvää syksyn alkua
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät r.y.
Henrik Huhta

0 Comments:

Post a Comment

<< Home