Henrik´s Blog

Kvarnbrev - Myllykirjeitä - Letters from a mill

Name:
Location: Finland

Monday, September 11, 2006

Tekijänoikeudesta

Tekijänoikeus on laissa hyvin tiukasti suojattu ja määritelty, sen saivat hiljattain Kokkolan Ykspihlajan Työväen Näyttämö näyttävästi kokea. Yleensä tekijänoikeutta liitetään äänitteisiin, mutta sen ulottuvuus teollisuuteen tulee varmaan yllätyksenä monelle toimijalle. Tekijänoikeus ja patenttioikeus ovat kaksi täysin eri asiaa ja eri lakien alaisia. Edelliseen sisältyy tuotteeseen liittyvät kaikki vastuut, kun taas patenttiin ei liity vastuita tai korvausvelvoitteita. Patentti on yleensä voimassa rajallisen, suhteellisen lyhyen, ajan kun taas tekijänoikeus on perikunnan määräysvallassa jopa 70 vuotta.

Ankaran vastuun tuotevastuun kautta, missä myyjä maahantuoja tai valmistaja vastaa tuotteesta ja sen turvallisuudesta, päädytään vastuulliseen suunnittelijaan tai tekijään, jonka hengentuote tuote on. Turva- eli CE-merkintä korostaa suunnittelijan roolia, koska hänen on usein kymmenien standardien pohjalta suunnittelussaan varmistettava kaikkien velvoitteitten täyttymisestä vaatimuksenmukaisuustodistusta antaessaan ja vastuu säilyy hänellä. Näin ollen tuotteeseen ei voida muitten aloitteesta tehdä muutoksia, jotka saattavat tässä tapauksessa vaarantaa turvallisuutta.

Tekijänoikeudet eivät automaattisesti siirry lisensioinnin yhteydessä, eikä oikeuksien siirtoa voida pakkotoimin toteuttaa.

Mielenkiintoiseksi ja ajankohtaiseksi asiaan tekee innovaatiotoiminnan painottaminen kansallisena strategiana. Asian näitä juridisia puolia on pohdittu aivan liian vähän suhteessa niiden mahdolliseen vaikuttavuuteen. Asia on käymistilassa ja pahimmassa tapauksessa tässä saatetaan astua varsinaiseen miinaan, parhaassa tapauksessa tässä avautuu uusia täysin uusia mahdollisuuksia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home